Результати засідання Комітету 22 червня 2022 року

Комітет
22 червня 2022, 14:13

 

Сьогодні, 22 червня, відбулось засідання Комітету з питань цифрової трансформації (далі – Комітет). Під час засідання народними депутатами було розглянуто ряд законопроектів та рекомендовано:

1. Прийняти за основу проект Закону  0152 «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у використанні інформації про тих, хто подорожує».

Ратифікація Угоди між Урядом України та Урядом США щодо використання інформації про пасажирів дасть змогу:

- впровадити кращі світові практики із застосування превентивних заходів з недопущення в’їзду осіб, які можуть завдати шкоди національній безпеці України;

- підвищити ефективність боротьби з тероризмом і транснаціональною злочинністю, у ході якої в Україні будуть створені ефективні програмні інструменти, що здатні автоматично обробляти та аналізувати таку інформацію.

2. Прийняти за основу проект Закону № 7139 про внесення змін до Закону України «Про Конституційний Суд України» (щодо забезпечення безперервності роботи Конституційного Суду України в умовах воєнного стану).

Метою законопроекту є забезпечення можливості безперервної роботи Конституційного Суду України в умовах воєнного стану шляхом проведення його засідань дистанційно в режимі відеоконференції.

3. Комітету з питань економічного розвитку врахувати зауваження під час підготовки та розгляду проекту Закону № 7237 про компенсацію за майно, втрачене, пошкоджене та знищене внаслідок збройної агресії Російської Федерації та справедливий розподіл репарацій.

Зокрема, члени Комітету вважають доцільним створення єдиного профільного реєстру для внесення інформації та узгодження норм, якими регулюється його ведення і функціонування. Також у законопроекті потрібно визначити відомості, передбачені частиною другою статті 26 Закону України «Про публічні електронні реєстри». Крім того, у випадку подання інформаційного повідомлення у електронній формі засобами Порталу Дія, відсутня низка копій документів, визначених у статті 7 проекту Закону. Також слід передбачити випадки падання інформаційних повідомлень у електронній та паперовій формі.

4. Комітету з питань правової політики врахувати зауваження під час підготовки та розгляду проекту Закону № 6576 про цифровий контент та цифрові послуги.

Так, у законопроекті необхідно визначити що саме є «цифровою формою» того чи іншого об’єкту та допрацювати статтю 2 в частині виокремлення визначень, що вже містяться у інших профільних законах в окрему частину статті. Також задля розділення сфер регулювання проекту Закону та інших Законів України необхідно статтю 3 даного законопроекту доповнити новим абзацом такого змісту «надання електронних публічних послуг».

5. Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики врахувати висловлені зауваження під час підготовки та розгляду проекту Закону № 6546 про внесення змін до Закону України «Про фінансову реструктуризацію» щодо вдосконалення процедури проведення фінансової реструктуризації та в частині подовження термінів дії цього закону.

Зокрема, члени Комітету зазначили про доцільність новацій у цифровізації процедури добровільної фінансової реструктуризації та переходу до проведення процедури аукціонів в електронній формі.