Результати засідання Комітету 26 серпня 2022 року

Комітет
26 серпня 2022, 13:34

Сьогодні відбулось засідання Комітету з питань цифрової трансформації. Під час засідання народні депутати підбили підсумки роботи Комітету за період сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. 

Зокрема, за звітний період було проведено 16 засідань Комітету. За період роботи сьомої сесії Комітет приділяв увагу правовому регулюванню питань, що належать до предметів відання Комітету. Комітет було визначено головним з розгляду 22 законопроектів, з них 7 прийнято Верховною Радою як закони України, а саме:

Закон України «Про віртуальні активи», № 2074-IX від 17.02.2022.

Закон України «Про хмарні послуги», № 2075-IX від 17.02.2022.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів», № 2130- IX від 15.03.2022.

Закон України Про внесення змін до Закону України «Про електронні комунікації» щодо підвищення ефективності організації роботи постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг в умовах воєнного стану, № 2240-IX від 03.05.2022.

Закон України «Про внесення зміни до Закону України «Про електронні комунікації» щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра на період дії воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки», № 2370-ІХ від 08.07.2022.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо покращення управління у сфері електронних комунікацій», № 2529-ІХ від16.08.2022.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення умов для розвитку та відновлення електронних комунікаційних мереж», № 2530 – ІХ від 16.08.2022.

Також до головних комітетів було направлено 45 висновків, в яких зазначено пропозиції та зауваження до законопроектів. Загалом Комітетом розглянуто 826 листів і звернень народних депутатів України, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, громадян та громадських організацій.

Комітет провів слухання на тему «Проблеми доступу до інфраструктури при розбудові електронних комунікацій» та круглі столи на теми: «Використання хмарних технологій. Нагальність та актуальність законопроекту «Про хмарні послуги», «Судовий захист, готовність правоохоронної системи до розслідувань злочинів проти приватності для забезпечення належного рівня захисту персональних даних в Україні» і «Реалізація функцій наглядового органу у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг».

З початку збройної агресії росії проти України члени Комітету та працівники секретаріату активно долучались до роботи в інформаційному просторі задля заклику до посилення санкцій і міжнародної ізоляції агресора. Також для підвищення уваги до потреб армії й допомоги мирним жителям та захисту прав громадян.

Комітетом було надіслано низку листів та повідомлень до парламентів світу, міжурядових організацій тощо. Щоб реалізувати процес інформування, Комітетом під час засідань було прийнято ряд рішень, зокрема:

- про звернення Комітету з питань цифрової трансформації до Парламентів щодо надання допомоги Україні;

- про звернення Комітету з питань цифрової трансформації до  Міжнародного союзу електрозв’язку;

- про звернення Комітету з питань цифрової трансформації до Ради національної безпеки і оборони Україні;

- про делегування представника Комітету до складу робочої групи з питань координації діяльності органів державної влади України, громадських та міжнародних організацій з фіксації злочинів російської федерації проти Україні;

- про делегування представників Комітету до робочої групи з метою гідного вшанування пам’яті осіб, які загинули за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, під час виконання своїх посадових обов’язків, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві, а також удосконалення механізму соціального захисту членів їх сімей.

Крім того, під час засідання Комітету народні депутати затвердили План роботи Комітету на період роботи восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та пропозиції Комітету до порядку денного пленарних засідань.