Безпека у кіберпросторі під час онлайн-навчання: головні правила для дітей та батьків

Комітет
01 вересня 2022, 12:43

1 вересня – початок нового навчального року. Нові знання, нові горизонти та нові емоції. Але війна все змінила. Останні пів року шкільні дзвінки замінили сигнали повітряної тривоги і через воєнний стан чимало дітей навчатимуться дистанційно.

Тож необхідно подбати про безпеку дітей в онлайн-просторі. Держспецзв’язку нагадує головні правила, які допоможуть захистити школярів у інтернеті.

1. Допоможіть дитині встановити всі потрібні для захисту налаштування на смартфоні або комп’ютері. Впевніться, що вона зможе самостійно підключатися і відкривати необхідні вебсторінки.

2. Якщо для навчання дитині потрібно зареєструватися на певному сайті або створити акаунт, зробіть це разом. Не дозволяйте використовувати облікові записи дорослих.

3. Домовтеся з дитиною, що під час уроків вона буде використовувати тільки ті інтернет-ресурси, які необхідні для навчання: визначену вчителем програму для відеоконференцій, вебсайти з навчальним матеріалом, месенджер для повідомлень. За потреби налаштуйте відповідні закладки у браузері.

4. Навчіть дітей створювати надійні паролі та нікому їх не повідомляти.

5. Розкажіть і постійно нагадуйте про ризики в кіберпросторі:

ймовірність підхопити віруси при відкритті підозрілих посилань, вкладень, файлів (навіть якщо вони надіслані однокласниками);

- ризики при встановленні невідомих програм;

небезпеку онлайн-спілкування з незнайомими користувачами;

- загрози, які можуть виникнути внаслідок розповсюдження в інтернеті особистої інформації, приватних фотографій, номера телефону, адреси проживання, реквізитів банківських карток тощо.

6. За необхідності перевіряйте, які сайти відвідувала дитина протягом дня. Це можна зробити за допомогою вкладки «Історія» у браузері. Вкладка «Завантаження» підкаже, які файли були скачані з інтернету.

7. Якщо дитина навчається у початковій школі, використовуйте спеціальні програми, які фільтрують контент, зробіть необхідні налаштування (наприклад, у Windows є вбудована функція Батьківський контроль).

8. Нагадуйте дітям правила етичного онлайн-спілкування. Агресія і цькування – категорично заборонені.

9. Обговоріть із дитиною план дій на випадок нестандартних ситуацій. Наприклад, що потрібно робити у разі відсутності інтернету, випадкового завантаження файлу з вірусом, отримання повідомлення від незнайомця тощо.

10. Дитина має знати про те, що у будь-якому випадку може розраховувати на допомогу вчителя чи батьків.

Залишайтеся у безпеці. Все буде Україна!