Довідку щодо власника нерухомого майна знову можна отримати на порталі Дія, – Комітет з питань цифрової трансформації

Комітет
05 січня 2023, 15:05

Інформуємо, що на порталі Дія знову можна отримати інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. З моменту російського воєнного вторгнення на територію України державні реєстри було вимкнено з міркувань безпеки. Відповідно отримати послугу онлайн теж не було можливості. Зараз послуга знов повернулась у Дію.

Довідка з Державного реєстру речових прав засвідчує, що ви є власником квартири, будинку чи земельної ділянки. Понад 1 мільйон українців отримують її щорічно.

Крім того, довідка стане у нагоді, якщо ви хочете орендувати квартиру і перевірити чи дійсно вона належить певній особі. Для цього, замовляєте інфодовідку на порталі Дія і можете переконатися, що житло внесене в реєстр, а квартира належить саме орендодавцю. Також довідка з Державного реєстру речових прав може знадобитися для подальшої оцінки та відшкодування пошкодженого чи знищеного майна через російську агресію.

Довідка містить усю необхідну інформацію про нерухоме майно із чотирьох основних реєстрів:

- Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

- Реєстру прав власності на нерухоме майно;

- Державного реєстру іпотек;

- Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо об’єкта нерухомого майна.

Щоб отримати послугу, необхідно:

- авторизуватися в особистому кабінеті на порталі Дія за допомогою електронного підпису;

- вибрати послугу «Надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно»;

- заповнити онлайн-форму із зазначенням критерію пошуку – прізвище та ім'я, серія і номер паспорта, адреса майна, реєстраційний номер і кадастровий номер за яким бажаєте отримати відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

- оплатити адміністративний збір – 30 грн.

Запит опрацьовується протягом 3-5 секунд і довідка одразу доступна в розділі «Замовлені документи» на порталі Дія.

Проект реалізовано Міністерством цифрової трансформації України спільно з Міністерством юстиції України за сприяння Програми EGAP, що фінансується урядом Швейцарії та реалізується Фондом Східна Європа.