Кіберзагрози з кожним днем стають все більш складними. Якісна освіта та практичні навички важливі для розвитку експертної IT-спільноти в Україні, – Комітет з питань цифрової трансформації

Комітет
01 березня 2023, 14:06

Це заявила Марія Гастон Бетран, технічна інституційна координаторка FIIAPP проекту EU4DigitalUA, після змагань з кібербезпеки UA30CTF. Змагання було проведено Держспецзв'язком, за підтримки проекту, що фінансується ЄС 25 лютого 2023 року. У них взяли участь 156 студентів III-VI курсів із 22 закладів вищої освіти України.

Перше місце здобула команда 4n0M4lY (Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського»), друге – Ghost of Sheva («Київський Національний університет ім. Тараса Шевченка»), третє Silent Sparrow («Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана», Університет «Україна», Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського») відповідно.

Змагання проходили у форматі гри #Jeopardy CTF. Протягом шести годин команди вирішували 25 завдань як на логіку, так і на пошук та експлуатацію вразливостей, у поєднанні з вирішенням цікавих логічних завдань.

Окрім участі у змаганнях, студенти мали можливість відвідати лекції з кібербезпеки провідних українських фахівців у цій галузі. Зокрема, від CISSP CISA OSCP Володимира Стирана, CEO агенції «Мольфар» Артема Старосєка та керівниці Урядової команди реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA Євгенії Волівник.

Метою заходу було підвищення професійних навичок і компетентностей учасників змагання, обмін досвідом та нетворкінг, проведення змагання національного рівня.

Марія Гастон Бетран зазначила, що з кожним днем кіберзагрози стають все більш складними. Якісна освіта та практичні навички є ключем до формування майбутнього кожної людини. У EU4DigitalUA є розуміння важливості розвитку експертної IT-спільноти в Україні. Потрібні яскраві, амбітні та віддані своїй справі експерти, які долучаться до боротьби з кіберзагрозами. Тому проект радий був підтримати цей хакатон, який дозволив студентам застосувати знання на практиці та дізнатися більше про можливості у сфері кібербезпеки.

Крім того, днями представники Держспецзв’язку зустрілися з делегацією Спеціального комітету Європейського парламенту з іноземного втручання в усі демократичні процеси в Європейському Союзі, очолюваною головою Комітету Рафаелем Глуксманном.

Під час зустрічі було обговорено виклики, що стоять перед Україною та країнами ЄС у зв’язку з агресією у кіберпросторі. Також було наголошено на необхідності підтримки України в рішеннях Європарламенту.

Україна – Європа! Тримаємо стрій і рухаємось до перемоги!