«Ми боремось за свою свободу, демонструючи один із найкращих прикладів єдності в історії. Дякуємо усім, хто допомагає нам залишатися на зв'язку і хто допомагає Україні в цей непростий час», – член Комітету з питань цифрової трансформації Сергій Штепа

 

Голова підкомітету електронного врядування Комітету з питань цифрової трансформації Сергій Штепа інформує громадян про роботу Комітету, кібербезпеку та зв’язок. Відео можна переглянути за посиланням.

Комітет з питань цифрової трансформації під час воєнного стану продовжує реалізовувати свою основну діяльність – законопроектну.

«03 травня Верховна Рада схвалила наш Закон щодо підвищення ефективності організації роботи постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг в умовах воєнного стану. Цей Закон забезпечить стале функціонування електронної комунікаційної мережі держави в умовах воєнного стану та не допустить втручання ворожих сил у її функціонування», – повідомив народний депутат.

Також Комітет на своєму засіданні, яке відбулось 10 травня, розглянув та рекомендував Верховній Раді прийняти за основу і в цілому в редакції запропонованій Комітетом проект Постанови про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2022-2024 роки, поданий Кабінетом Міністрів України. Результатом прийняття Постанови стане затвердження завдань НПІ та забезпечення реалізації інформатизації в органах державної влади, зокрема – це цифровий розвиток, розвиток електронного урядування, інформаційного суспільства, цифрових інновацій та технологій в державних установах.

Наш Комітет зараз звертає увагу на неабияку важливість кібербезпеки. Наразі є два основних «інструменти» до яких вдаються російські хакери– фішингові розсилання та розсилання шкідливого програмного забезпечення. «Хакери розсилають небезпечні листи, щоб отримати доступ до засобів мобільного зв’язку, комп’ютерів, а також щоб вкрасти особисті дані або якусь «чутливу» інформацію. Крім того, зараз дуже активно працюють кіберзлочинці, які намагаються отримати доступ до мобільних телефонів громадян, щоб потім скористатись цим для збагачення. Тому будьте дуже пильними» – поінформував член Комітету.

Сергій Штепа зазначив, що Україна успішно відбиває усі ворожі кібератаки. «У нас є достатньо кваліфікованих кадрів і нам допомагає міжнародна кіберспільнота. Такої підтримки і такого рівня кваліфікації в галузі кіберзахисту в України ніколи не було», – підсумував він.

Водночас слід відзначити, що всі оператори і провайдери роблять усе можливе, щоб забезпечити безперебійний зв'язок на всій території України. Технічні працівники працюють цілодобово, вони постійно відновлюють зв’язок там, де це можливо зробити. Детальніше про роботу мобільного зв’язку та інтернету в Україні з початку війни можна прочитати за посиланням.

«Ми всі маємо подякувати людям, які ризикуючи своїм життям цілодобово роблять усе, щоб ми залишались на зв'язку. Окремо заначу, що важливу роль у відновленні зв'язку відіграють супутники Starlink. За постачання яких хочу особисто подякувати Ілону Маску та Михайлу Федорову. Starlink забезпечує Україну стабільним інтернетом і, зокрема, допомагає українським військовим мати зв'язок там, де він критично необхідний», – повідомив народний депутат.

Наприкінці доповіді Сергій Штепа висловив вдячність усім, хто дає нам можливість постійно залишатися на зв'язку та закликав до єдності. «Від імені Комітету та від себе особисто щиро дякую всім, хто допомагає нашим громадянам постійно залишатися на зв'язку і всім, хто допомагає Україні в цей непростий час. Підсумовуючи усе, хочеться сказати, що ми боремось за свою свободу, демонструючи один із найкращих прикладів єдності в історії. Тож давайте триматись разом, працювати на благо нашої України та разом рухатись до перемоги!», – підсумував він.

Слава Україні!

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

13 травня 2024 15:52
08 травня 2024 15:41
01 травня 2024 14:52
26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47