Комітет з питань цифрової трансформації інформує про проміжні результати пілотного проекту «Оновлена інформатика – IT-студії» за підсумками третьої чверті 2022–2023 навчального року. Проект стартував у вересні 2022 року. Участь у ньому беруть 50 шкіл, 70 вчителів та понад 3 тисячі учнів. Школи відібрали із 405 заявок на участь. Серед них — 28% закладів із сіл, селищ і селищ міського типу, 34% — із міст, 26% — з обласних центрів і 12% — зі столиці. Проект реалізовано Мінцифрою та Міносвітою в межах програми EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом.

IT-студії — оновлений курс з інформатики, який допомагає українським дітям поглибити свої знання про світ інформаційних технологій і дізнаватися, як працюють професіонали цієї галузі. Проект надасть школярам можливість у майбутньому вибирати кар’єру в IT, отримувати гідну зарплатню та приєднуватися до соціально важливих і технологічних проектів, що формують сьогодення та майбутнє суспільства. 

Метою проекту зі зміни курсу шкільної інформатики у 2022–2023 навчальному році стало пілотування оновлених цифрових освітніх матеріалів. Навчання має відповідати сучасним потребам і давати можливість дітям розвивати сучасні навички. Новий курс інформатики охоплює такі змістові лінії: цифрову грамотність, медіатворчість, обчислювальне мислення та програмування, аналіз даних і моделювання, цифрове громадянство. 

Опитування показало, що діти та викладачі із задоволенням користувалися інноваційними освітніми матеріалами. Вони замінюють підручник на 50–70%.

Наразі, в останній чверті, тестують освітні ресурси із цифрового громадянства та кібербезпеки. Команді проектного офісу вдалося поєднати програмування з історією, мистецтвом, музикою та літературою. Учні змогли дізнатися багато цікавого про професії розробників мобільних застосунків та відеоігор і розібратись у тому, чим відрізняється художник від дизайнера.

До роботи над оновленим курсом залучили провідних українських експертів для створення освітнього контенту, ефективного впровадження новітніх цифрових технологій у викладання, навчання та оцінювання учнів з 1 до 11 класу. Також залучили представників ІТ-кластерів та ІТ-асоціацій України, які надали технологічну експертизу у створенні нових тем, яких раніше не було в шкільному предметі Інформатика, навчальних відео з експертами, які реально працюють в ІТ. Серед них — Харківський ІТ-кластер, Odessa IT Family, а також до обговорень і технічних консультацій доєднався Львівський ІТ-кластер. 

Міжнародні експерти дослідили понад десять навчальних платформ, щоб надати найкращі практики для IT-студій, а також допомогли створити межі цифрової компетентності учнів для визначення знань і навичок, які повинні мати школярі.

«Проект IT-студії є свідченням міцної підтримки Європейським Союзом України в межах його флагманської програми EU4DigitalUA. Оскільки успіх цифрового суспільства та економіки, а також сталий розвиток України в цифровій сфері залежатимуть від її молоді, критично важливо, щоб громадяни мали необхідні цифрові компетенції, щоб бути конкурентними в цифровому суспільстві. Тому ми раді вітати результати третьої чверті та спостерігати за покращеннями якості ІТ-освіти в Україні», — заявив Ксав'є Камю, керівник відділу Належного врядування та верховенства права Представництва ЄС в Україні.

Наступного навчального року, після пілотування, планується масштабувати оновлений курс на всі школи, щоб 4 млн школярів змогли навчатися цифрової грамотності. Курс буде у вільному доступі онлайн для всіх вчителів інформатики та школярів України.

Продовжуємо навчати школярів IT та змінювати систему освіти!

               Разом будуємо Україну майбутнього!
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20
18 березня 2024 14:36