Програмування зі шкільної парти: результати навчання за оновленою програмою з інформатики

Комітет
18 травня 2023, 12:07

 

Комітет з питань цифрової трансформації інформує про проміжні результати пілотного проекту «Оновлена інформатика – IT-студії» за підсумками третьої чверті 2022–2023 навчального року. Проект стартував у вересні 2022 року. Участь у ньому беруть 50 шкіл, 70 вчителів та понад 3 тисячі учнів. Школи відібрали із 405 заявок на участь. Серед них — 28% закладів із сіл, селищ і селищ міського типу, 34% — із міст, 26% — з обласних центрів і 12% — зі столиці. Проект реалізовано Мінцифрою та Міносвітою в межах програми EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом.

IT-студії — оновлений курс з інформатики, який допомагає українським дітям поглибити свої знання про світ інформаційних технологій і дізнаватися, як працюють професіонали цієї галузі. Проект надасть школярам можливість у майбутньому вибирати кар’єру в IT, отримувати гідну зарплатню та приєднуватися до соціально важливих і технологічних проектів, що формують сьогодення та майбутнє суспільства. 

Метою проекту зі зміни курсу шкільної інформатики у 2022–2023 навчальному році стало пілотування оновлених цифрових освітніх матеріалів. Навчання має відповідати сучасним потребам і давати можливість дітям розвивати сучасні навички. Новий курс інформатики охоплює такі змістові лінії: цифрову грамотність, медіатворчість, обчислювальне мислення та програмування, аналіз даних і моделювання, цифрове громадянство. 

Опитування показало, що діти та викладачі із задоволенням користувалися інноваційними освітніми матеріалами. Вони замінюють підручник на 50–70%.

Наразі, в останній чверті, тестують освітні ресурси із цифрового громадянства та кібербезпеки. Команді проектного офісу вдалося поєднати програмування з історією, мистецтвом, музикою та літературою. Учні змогли дізнатися багато цікавого про професії розробників мобільних застосунків та відеоігор і розібратись у тому, чим відрізняється художник від дизайнера.

До роботи над оновленим курсом залучили провідних українських експертів для створення освітнього контенту, ефективного впровадження новітніх цифрових технологій у викладання, навчання та оцінювання учнів з 1 до 11 класу. Також залучили представників ІТ-кластерів та ІТ-асоціацій України, які надали технологічну експертизу у створенні нових тем, яких раніше не було в шкільному предметі Інформатика, навчальних відео з експертами, які реально працюють в ІТ. Серед них — Харківський ІТ-кластер, Odessa IT Family, а також до обговорень і технічних консультацій доєднався Львівський ІТ-кластер. 

Міжнародні експерти дослідили понад десять навчальних платформ, щоб надати найкращі практики для IT-студій, а також допомогли створити межі цифрової компетентності учнів для визначення знань і навичок, які повинні мати школярі.

«Проект IT-студії є свідченням міцної підтримки Європейським Союзом України в межах його флагманської програми EU4DigitalUA. Оскільки успіх цифрового суспільства та економіки, а також сталий розвиток України в цифровій сфері залежатимуть від її молоді, критично важливо, щоб громадяни мали необхідні цифрові компетенції, щоб бути конкурентними в цифровому суспільстві. Тому ми раді вітати результати третьої чверті та спостерігати за покращеннями якості ІТ-освіти в Україні», — заявив Ксав'є Камю, керівник відділу Належного врядування та верховенства права Представництва ЄС в Україні.

Наступного навчального року, після пілотування, планується масштабувати оновлений курс на всі школи, щоб 4 млн школярів змогли навчатися цифрової грамотності. Курс буде у вільному доступі онлайн для всіх вчителів інформатики та школярів України.

Продовжуємо навчати школярів IT та змінювати систему освіти!

               Разом будуємо Україну майбутнього!