Результати засідання Комітету з питань цифрової трансформації

Комітет
22 лютого 2024, 12:33

 

Сьогодні, 22 лютого, відбулось засідання Комітету з питань цифрової трансформації, під час якого народні депутати України – члени Комітету розглянули такі законопроекти:

 10423 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) України».

Члени Комітету при обговоренні законопроекту зазначили, що відсутність стабільності та прогнозованості в частині оподаткування зменшуватиме можливості операторів мобільного зв’язку до відновлення та подальшого розвитку цифрової інфраструктури на території України, що є надзвичайно важливим в умовах триваючого повномасштабного вторгнення та необхідності в забезпеченні сталого зв’язку, в тому числі на прифронтових та деокупованих територіях.

 10066 «Про упаковку та відходи упаковки», а також альтернативні до нього законопроекти реєстр. № 10066-1 від 29.09.2023 та реєстр. № 10066-2 від 04.10.2023.

Ці законопроекти визначають правові, економічні та організаційні засади у сфері управління упаковкою та відходами упаковки для забезпечення зменшення їх негативного впливу на довкілля, встановлення заходів, спрямованих на створення системи збирання та рециклінгу відходів упаковки, а також спрямовані на гармонізацію законодавства України у сфері  поводження з упаковкою та її відходами із законодавством Європейського Союзу.

Члени Комітету відзначили, що реалізація норм цих законопроектів матиме позитивний вплив на довкілля та зауважили про необхідність їх доопрацювання в частині приведення норм законопроектів у відповідність до норм чинного законодавства.

№ 10154 «Про систему державного сприяння благодійній діяльності в Україні».

Проект Закону розроблено для визначення правових та економічних засад функціонування системи державного сприяння благодійній діяльності в Україні, спрямованої на задоволення суспільних потреб та оптимізацію відносин у сфері благодійної діяльності.

Члени Комітету вважають, що система правового регулювання відносин у сфері благодійної діяльності потребує спрощення, удосконалення (оптимізації) та більшої гнучкості з метою ефективного та оперативного задоволення потреб бенефіціарів у благодійній допомозі. Але положення законопроекту потребують певного доопрацювання.

№ 10204 «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо порядку набуття права власності на безхазяйні транспортні засоби».

Законопроект розроблений з метою вирішення проблеми засмічення об’єктів благоустрою населених пунктів занедбаними та безхазяйними транспортними засобами, а також ефективне та раціональне управління вказаним майном з паритетним урахуванням інтересів власників транспортних засобів, територіальних громад та держави.

Члени Комітету підтримують такі законодавчі ініціативи, але зважаючи на зауваження та пропозиції що надійшли до законопроекту він потребує відповідного доопрацювання.

№ 10258 «Про ветеранське підприємництво».

Законопроект спрямований на створення сприятливих умов для започаткування та розвитку ветеранського підприємництва, підвищення його конкурентоспроможності, вирішення проблем реінтеграції ветеранів війни в цивільне життя та сприяння сталому розвитку України в цілому.

Члени Комітету підтримуючи цей законопроект зазначили, що він потребує доопрацювання відповідно до зауважень Мінцифри.

№ 10346 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

Законопроект спрямований удосконалення законодавчої бази щодо регулювання виробництва, ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюновою сировиною, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним.

Члени Комітету зазначили, що норми законопроекту потребують доопрацювання.

Розглянувши зазначені законопроекти Комітет рекомендує врахувати викладені у Висновках до них зауваження та пропозиції при їх підготовці й розгляді.

Також на засіданні Комітету було затверджено Розклад засідань Комітету на березень 2024 року.

Продовжуємо роботу! Вдосконалюємо законодавство!